WorkShop Restorative Yoga

Tillåt dig att under 2 timmar varva ned, vila och få ny energi genom dessa långa sköna återhämtande positioner (5-20 min). Vi avlastar kroppen med hjälp av så kallade ”props” (bolster, kuddar, filtar, block) för att ge kroppen maximal förutsättning för återhämtning och på ett djupare plan slappna av. Inga förkunskaper krävs för att delta på detta pass.

Vad är restorative yoga?

Restorative yoga är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning – fysiskt, mentalt och själsligt. Det engelska ordet restorative betyder just återhämtande på svenska.  Restorative yoga går ut på att låta kropp och sinne få vila och återhämta sig och utförs genom mjuka, stilla och avslappnande positioner som ger maximal avlastning.

Även om restorative praktiseras i stillhet kan det vara utmanande att utföra då det inte alltid är lätt att slappna av och släppa kontrollen, särskilt när vi är stressade och har svårt för att komma ner i varv. Utmaningen blir då att stanna kvar i positionen och att tillåta kropp och sinne att gå in i viloläge även när motståndet finns där.

Hur fungerar restorative yoga?

Restorative yoga består av bekväma positioner som syftar till att skapa avslappning i kroppen. Varje position hålls i minst 5 minuter och upp till 20 minuter. Genom att hålla positionerna under en längre tid och samtidigt vara fullständigt bekväm och fysiskt avlastad kan kroppen slappna av och ”sjunka in” i positionen, som i sin tur leder till återhämtning.

En position kan räcka som praktik, vilket gör att du kan praktisera restorative även när du har kort om tid eller när om du är ovan och till en början kanske har svårt att slappna av.

När passar restorative yoga?

Restorative yoga är en yogaform som passar alla. Genom att avlasta kroppen med props (exempelvis filtar, bolster, kuddar och block) och modifiera positionerna efter dina egna behov kan du hitta in i de flesta positioner. Restorative yoga är ett bra komplement till din vanliga yogapraktik och träning samt ett effektivt verktyg om du känner dig stressad, har skador i kroppen, har sömnproblem eller liknande.

Fördelar med restorative yoga

  • Enkelt att utföra, passar alla.
  • Bättre sömn
  • Ökad cirkulation i kroppen.
  • Avslappnande, släpper spänningar i kroppen.
  • Lugnar sinnet vilket kan bromsa in fysiska stressymptom.
  • Har en läkande effekt på kroppen i och med sin återhämtande funktion.
  • Ökar fokus, närvaro och kroppskännedom.
  • Lär oss att släppa kontrollen och våga hänge oss fullt ut.
  • Ger kroppen återhämtning mellan träningspass och förebygger skador.

Restorative yoga – för minskad stress 

Både kropp och sinne behöver återhämtning för att fungera optimalt. Det är nämligen då många viktiga processer som bidrar till att bland annat hålla oss friska, skadefria och må allmänt bra sker i kroppen. Om kroppen inte får den viktiga återhämtningen återuppbyggs inte cellerna på samma sätt, cirkulationen minskar och immunförsvaret går ner. Genom denna vila och avslappning stimuleras det parasympatiska nervsystemet och hjälper oss att skapa en fysisk och mental balans. Gas och broms synkas helt enkelt. Det kan jämföras med att skapa en jämnare och behagligare bilkörning med denna synkning, på samma sätt skapas en lugnare och mer behaglig fysisk och psykisk balans.

 

Plats: YogaCentrum Mariestad, Esplanaden 1, våning 4

Dag: Lördag 20 april

Tid: 10.00-12.00

Investering: 299 kr/tillfälle

Lärare: Lena Vilstrup

Varmt Välkommen!

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev